Έχετε ακούσει τον όρο φωτοανάπλαση ή ακόμα και την παραποιημένη  (τώρα τελευταία) διατύπωση  του όρου της φωτοδυναμικής ανάπλασης του δέρματος. Εννοούν μεθόδους με laser ή IPL που πρώτα καίνε ιστό (δέρμα) και στην συνέχεια ο οργανισμός αποκαθιστώντας το έγκαυμα που έχει δημιουργηθεί κάνει ανάπλαση (του καμένου ιστού).

Η φωτοδυναμική θεραπεία αναπτύχθηκε περίπου το 1985 στην ιατρική, για την θεραπεία καρκινικών βλαβών. Συγκεκριμένα καρκινικές βλάβες αποκαθίσταντο πλήρως σε μια μόνο συνεδρία. Η ισχυρή δύναμη του καθαρού φωτός,  στην αποκατάσταση τόσο σημαντικών βλαβών του δέρματος,  έδωσε την ιδέα να χρησιμοποιηθεί  αυτή η μέθοδος στην αισθητική. Πράγματι από το 2002 και μετά,  όταν πρωτοεμφανίστηκαν στην Μεγάλη Βρετανία οι συσκευές αυτές, έδωσαν πολύ δυνατά αποτελέσματα σε προβλήματα αισθητικής που ακόμα και χειρουργικά,  ήταν δύσκολο να επιδιορθωθούν.
Συγκεκριμένα η φωτοδυναμική θεραπεία δρα στους ινοβλάστες και τους κάνει να παράγουν καλύτερη ποιότητα κολλαγόνου και ελαστίνης που εκκρίνεται από τους ινοβλάστες. Οι ινοβλάστες έχουν χρόνο ζωής περίπου 90 ημερών. Οπότε η μέθοδος αυτή, όπως είναι κατανοητό,  δείχνει σταδιακά τα αποτελέσματα της σε διάστημα από μία μέρα  έως  και δύο μήνες.

Οπως είναι κατανοητό,  η φωτοδυναμική θεραπεία, δεν καίει, δεν κάνει ζημιά στο δερματικό ιστό,  όπως όλες οι άλλες μέθοδοι, αλλά λειτουργεί με απόλυτα φυσικό τρόπο. Γι' αυτό λοιπόν η μέθοδος  αυτή, μπορεί να  εφαρμοσθεί όλες τις εποχές,  ακόμα και το καλοκαίρι, σε σχέση με όλες τις άλλες μεθόδους που αντενδεικνύονται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αμέσως μετά την εφαρμογή,  ο θεραπευόμενος μπορεί να βγει στον ήλιο,  χωρίς κανένα κίνδυνο.

 

H ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ
Η φωτοδυναμική θεραπεία πρωτίστως χρησιμοποιείται στην δερματολογία στην θεραπεία καρκίνων του δέρματος. Η επούλωτική δυνατότητα της μεθόδου είναι τέτοια που μετά από την αποκατάσταση της καρκινικής βλάβης δεν φαίνεται τίποτα απολύτως.
Ακόμα χρησιμοποιείται σε μονάδες εγκαυμάτων για την ανάπλαση του δέρματος (στο φιλμάκι φαίνεται πως έγινε η αποκατάσταση εγκαυμάτων σε κοριτσάκι με εγκαύματα τρίτου βαθμού).
Άλλη χρήση της μεθόδου είναι για αποκατάσταση χειρουργικών περιστατικών, ουλών, ακμής, και κατακλίσεων.
Επίσης στην οφθαλμολογία για ανάπλαση του αμφιβληστροειδούς.
Τέλος στην ενδοσκοπική ιατρική για θεραπεία καρκινικών βλαβών πχ στομάχου, με την βοήθεια ενδοσκοπίου.

 

 

H ΦΩΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΑΤΡΙΚΗ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ

Το φως έχει θεραπευτικές ιδιότητες και παράλληλα η έκθεση στο φως μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δέρμα. Το φως είναι κάτι που το χρειαζόμαστε. Η φωτοθεραπεία δεν είναι κάτι νέο. Το φως όμως πρέπει και να το αποφεύγουμε. Τα ηλιακά εγκαύματα επίσης δεν είναι κάτι νέο. Η απάντηση βρίσκεται κάπου στη μέση.

Το φως δεν είναι μια ενιαία ακτινοβολία αλλά ένα φάσμα ακτινοβολιών, μερικές μάλιστα από αυτές δεν είναι ορατές με γυμνό μάτι. Την ακτινοβολία πέραν του ιώδους (βιολετί) την ονομάζουμε υπεριώδη ακτινοβολία (ultraviolet) και την ακτινοβολία πέραν του ερυθρού (κόκκινο) υπέρυθρη (infrared). Την υπεριώδη δεν την βλέπουμε αλλά και δεν την αισθανόμαστε άμεσα παρά μόνο όταν τα εγκαύματα στο δέρμα έχουν αρχίσει να μας ενοχλούν. Μια μέρα στον ήλιο χωρίς αντηλιακό θα σας πείσει για του λόγου το ασφαλές - μην το δοκιμάσετε! Την υπέρυθρη δεν την βλέπουμε επίσης αλλά η θερμότητα που εκλύει την κάνει άμεσα αντιληπτή.

Κάποιες όμως συχνότητες του φάσματος είναι απαραίτητες και ευεργετικές για τη σωστή λειτουργία του δέρματος. Το δέρμα "τρέφεται" από το σωστό φως. Χρησιμοποιεί τη δύναμή του για να συνθέτει βιταμίνη D. Επίσης κάποιες συχνότητες, όπως θα δούμε παρακάτω, διεγείρουν κύτταρα της επιδερμίδας, τους ινοβλάστες, με αποτέλεσμα την αύξηση παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης καθώς και άλλων πρωτεϊνών που χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία του δέρματος. Το φως λοιπόν κάνει καλό αν είναι στη σωστή συχνότητα, στη σωστή δόση και, επίσης σημαντικό, χωρίς άλλες φασματικές προσμίξεις.

Πώς όμως εξασφαλίζουμε τις τρεις αυτές παραμέτρους; Σωστή συχνότητα, σωστή δόση και φασματική καθαρότητα; Και πώς ξέρουμε ποια είναι η σωστή συχνότητα, ποια η σωστή δόση; Η απάντηση ήρθε στη δεκαετία του '80 με την έρευνα για τη χρήση φωτός στη θεραπεία ορισμένων μορφών καρκίνου του δέρματος. Μετά από μια δεκαετία ερευνών διαπιστώθηκε ότι τα 633 νανόμετρα ήταν η βέλτιστη συχνότητα για τη διέγερση των ινοβλαστών χωρίς να διεγείρεται παράλληλα ο περιβάλλον ιστός. Η δόση τυποποιήθηκε στην εξέλιξη των συστημάτων ώστε τώρα να θεωρούμε ως βέλτιστη τα 126 Joules/cm2 σε διάστημα 20 λεπτών της ώρας.

Στις συνθήκες αυτές οι ινοβλάστες παράγουν κολλαγόνο και ελαστίνη και η λειτουργία τους αυτή εξασφαλίζει υγιές δέρμα με νεανική φρεσκάδα στην όψη αλλά και στην αίσθηση. Εκτός από τη διέγερση των ινοβλαστών με φασματικά καθαρό φως δεν έχουμε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια.

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 1

 

 

ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ 2

 

 

 

 

26
Aπρ

ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ VIVA MILK.


Μπορείτε να φτιάξετε τη δική σας προσωποποιημένη κρέμα ημέρας ή νυκτός στο MEDISPA στην ειδική τιμή των 54 Ευρώ . Επισκεφτείτε τον χώρο του MEDISPA ώστε να έχετε δωρεάν διάγνωση του δέρματός σας από αισθητικό ή αν γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός σας μπορείτε να λάβετε τη μοναδική προσωποποιημένη κρέμα σας στο σπίτι σας.

1 2 3

Προσφορές μήνα


Το blog μας με ιατρικά νέα


Free counters!